BLOG
YENİ YILDA İŞLETMELER İÇİN
29 Aralık

YENİ YILDA İŞLETMELER İÇİN

2014 için işletme dünyası özellikle makro çevre açısından siyasal ve ekonomik başlıkların yoğun baskısı altında bir yıl geçirdi. 2015 için işletme yönetimine kilit değerlendirme noktaları olması açısından önemli gördüğüm başlıkları yılı planlarken paylaşmak istedim. Bu başlıkları çoğu işletme sahibinin ajandasında görebiliriz.

2015 yılı ülke ekonomisi için ön görülen büyüme oranı nedir? Bu oran sizin işletme faaliyetlerinizin ana pazarına ne kadar yansıyacaktır? Bu büyüme oranı sizin işletmeniz için ne kadar olacaktır?

Yakın zamanda pazara giren rakibiniz ya da pazardan çıkan rakibiniz var mı?

Pazarda büyüme hedefinizin yanında yeni Pazar hedefiniz var mı? Varsa ne kadarlık bir Pazar yatırımı planlanıyor? Bu yatırım nasıl geri dönecek? Zamana bağlı oran ve parasal değer açısından

2015 yılı içinde özellikle son kullanıcıyı hedefleyen bir satış ağınız varsa ekonomik göstergeler içinde yer alan faiz tahminleri neler? Yılın hangi dönemlerinde nasıl değişeceği öngörülmüş mü?

2014 kapanış rakamlarınızı hedefleriniz doğrultusunda değerlendirdiniz mi? Olumlu giden başlıklar daha iyi yapılabilir miydi? Olumsuzluklar neden kaynaklandı? Direk bize bağlı sebepler mi yoksa çevresel faktörler mi tetikledi?

2014 bilançonuzu mali ekibinizle değerlendirmek için planlama yaptınız mı? Bu bilançoda aslında sadece gelir gider değil riskli, korunması gereken müşteriler, odaklanılması gereken pazarlar, dikkat edilmesi gereken harcama kalemleri ile ilgili uyarı sinyalleri ve yapılandırılması belki gerekecek kredi başlıkları olduğunu biliyor musunuz?

2015 yılına ait bütçe çalışmanıza başladınız mı? Bütçe gelir kalemlerinizin dışında gider kalemlerinizde 2014’e bakarak tasarruf ya da işlem verimliliği olabilecek konular dikkatinizi çekti mi?

İnsan kaynakları açısından yetki devri yapabileceğiniz bir kadro yetiştirme düşüncesi işletme planlarınız arasında mı? Yönetici ve lider kadronun oluşması için zamana bağlı bir planlamanız var mı?

Teknolojinin işletme süreçlerine verimlilik esaslı entegrasyonuna ilişkin bilgi sistemleri biriminizden yatırım geri bildirimleri aldınız mı? Teknoloji kullanım oranıyla karlılık arasında doğru orantılı bir ilişki olduğunu biliyor musunuz?

İşletme ana faaliyet alanınızı ilgilendiren yasal değişiklikler olacak mı? Bu değişiklikler sizin faaliyet süreçlerinizi nasıl etkileyecek? Önceden uyum senaryoları planladınız mı?

İşletmenizin konumlandırma politikasını sağlamlaştırmak için kendi markasının gücünü düşündünüz mü? Markaya yapılan yatırımın direk fiyatın artmasına neden olduğunu biliyor musunuz? Markalaşma gündeminizde mi?

İşletmenizi oluşturan birimlerin faaliyetlerini daha iyi yapabilmeleri için sistem oluşturma çalışmalarına bu yıl hangi birim/ler açısından odaklanılacak?

Doğal yaşamın korunması ve doğal kaynakların etkin kullanımı için çalışmalarınız olacak mı?

Bütün bu başlıkların gelecek yılı daha iyi planlamak ve sürdürülebilirlik çabamızda bir adım daha önde olmak için gerekli olacağını belirtmek istiyorum. Unutmayalım ki toplumsal refah için ekonomiyi ayakta tutan işletmelerin de ayakta ve güçlü kalması şarttır. Toplumsal refah arttıkça ülke barışının da artacağını düşünürüz.

2015 yılında herkese refah, barış, başarı ve sağlık dolu günler dilerim.

SenemKılıç

1978 Denizli doğumluyum. Ege Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği eğitimimi tamamladım. Dokuz Eylül Üniversitesi Sayısal Yöntemler Yüksek Lisansı Dokuz Eylül Üniversitesi İşletme Ana bilim dalında "X,Y Kuşağının İstihdam Politikaları" üzerine doktora eğitimi tez aşamasında devam etmekteyim...

Bana Ulaşın