BLOG
Ucuz Satmayın Fark Satın
26 Ocak

Ucuz Satmayın Fark Satın

Her şeyi yapın ama ucuza satarım diye yola çıkmayın. Artık tüketici, ihtiyacının giderilmesinden çok nasıl tecrübe yaşadığına bakıyor. Ucuz satmak çok geride kaldı.

Pazarda rakipleriniz ucuz satarak ayakta kalmıyor dikkatli izleyin. Kilit kelime değer yaratmak.

Tüketici geldi sizi buldu satın alım yaptı tecrübe edindi her şey o karara bağlı ikinci kez gelip sizi buluyorsa pazarda artık o kişinin adı müşteridir. Yani sizden bilinçli tüketen sizi bilinçli tercih eden. Pazarın en dibinde bucağında köşesinde olsanız da sizi arayan bulan. Buna da sadakat diyoruz. Müşteri sadakati sağlandığında yolculuğunuzda erzaksız kalmazsınız demektir. İşletmelerin temel amacı ayakta kalabilmektir. Ayakta kalmak için de düzenli alım yapacak müşteri grubuna ihtiyaçları vardır. Bu ucuza satmakla değil ihtiyaç duyulan yerde en iyi hizmeti sunabilmekle sağlanır.

Peki değer nasıl ortaya çıkar?

Başa dönelim müşteriyi iyi anlamakla. Müşteriyi çözdüğünüzde önce siz adım atar hale geleceksiniz. Normalde pazarı müşteri yönlendirir şekillendirir. Ancak siz önceden müşteriye farklı bir hizmet ya da ürün sunarsanız bu sefer siz takip edilen olursunuz.  

İki kelime daha eklendi  çantamıza.

Farklı olmak ve marka olmak.

Farklı Nasıl Olunur?

İki şekilde farklı olunur. Ya herkesin sattığından daha iyi fiyata satacaksınız yani ucuza, tüketici kendisi için fiyat avantajı yakaladığını hissedecek ya da satın aldığı bedelin içinde benzerlerinden ayıracak bir fayda görecek. İlki sürdürülebilir bir strateji değildir yapılabileceği durumlar, koşullar sınırlıdır, süresi kısıtlıdır. Ancak hizmetinizi, ürününüzü faydalı kılmak üzere konumlandırırsanız bu hem sizi sürekli yarışta tutacaktır hem de sürekli bir gelişim sahası içinde kalmış olacaksınız. Ürününüz gelişecek, hizmeti sunma yöntemleriniz gelişecek, müşterilerinizin nabzını sürekli izler hale geleceksiniz.

Hizmette ya da üründe farklılaşma için kendi iç inovasyonunuzu doğurmalısınız. Sisteminiz kendi kültürünüzle süreçlerinizde gerekli değişikliği ve dönüşümü ihtiyaç olarak önünüze getirecektir. Önemli olan bu geldiğinde bunun inovasyonla yerine getirileceğinin bilincinde olmanız.

İnovasyon Nasıl Sağlanır?

İnovasyon için değişiklik, değişim ve dönüşüm sıralaması önemlidir. Üründe ya da hizmet biçiminizde bir değişiklik müşteriye ulaştığında beklediğinizden çok farklı bir geribildirime neden olabilir. Bu inovasyonunuzun performansı kadar değişikliği tüketiciyle buluşturma yönteminizle de ilgilidir. Aman dikkat. Unutmayalım ki durup dururken işler yolundayken değişikliğe hemen sıcak bakılmayabilir. Bu değişiklik kullanıcısının yararı için bile yapılmış olsa. O yüzden inovasyon planlanırken önce müşteri nabzı iyi tutulmalıdır, anketler, görüşmeler, pilot kullanımlar vs işinize yarayacaktır. İnovasyon bir süre sonra değişikliğe alışmış tüketicilerin kullanım alanlarında değişim başlatacaktır, etki alanı büyüdükçe yapı başka bir forma bile dönüşebilir. İnovasyonun yaşamdaki etki alan büyüklüğüne bağlı bu sıralama da birbirini tetikleyecektir.

İnovasyon için müşteri beklentilerinin yeterince ve doğru analizi, bu taleplerin ürün süreçlerine entegrasyon yöntemleri, hizmet sunuştaki yapılabilecek güncellemeler, teknolojik ve olmayan platformların seçimi büyük önem taşır.

Unutulmamalıdır ki inovasyon temelinde farklı olmak ve akılda kalmak amaçlı en iyi faydayı ilk sunabilen olma çabasındaki en önemli stratejik araçtır.

SenemKılıç

1978 Denizli doğumluyum. Ege Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği eğitimimi tamamladım. Dokuz Eylül Üniversitesi Sayısal Yöntemler Yüksek Lisansı Dokuz Eylül Üniversitesi İşletme Ana bilim dalında "X,Y Kuşağının İstihdam Politikaları" üzerine doktora eğitimi tez aşamasında devam etmekteyim...

Bana Ulaşın