BLOG
DÜNYA KADINLAR GÜNÜNÜZ KUTLU OLSUN
08 Mart

DÜNYA KADINLAR GÜNÜNÜZ KUTLU OLSUN

Bugün Dünya Kadınlar Dünü. Bugün hem yazılı hem görsel hem de sosyal medyada yüzlerce binlerce mesaj kadının toplumların gelişimindeki önemine atfen yayılacak. Ben de sizlerle hem Türkiye İstatistik Kurumunun hazırladığı bazı çarpıcı verileri paylaşabilmek istiyorum hem de günün anlam ve önemini vurgulayacak çıkarımlar yapabiliriz belki.
Kadının bugün medeniyetlerin yönetildiği Avrupanın en karanlık döneminde insan bile kabul edilmediği dönemden yani cadı denerek hunharca katledildiği zamandan medeniyet dönemi denen bugün bile kadın haklarının evlilik dışı ilişkilerle hiçe sayıldığı bir noktaya geldiğini düşünürsek değersel açıdan bir nebze de olsa iyileşme yaşandığı görülebilir.
 
Bu dönemden asırlar önce Hz. Muhammed (s.a.v) Veda Hutbesinde kadın haklarının erkekler önünde eşit olduğunu topluma açıkça ifade etmiş ve bu hakların korunmasında birbirlerine karşı hak sahipleridir diyerek kadın erkek eşitliğini vurgulamıştır.
 
Türk kültüründe de kadın her zaman önemli bir yere sahip olmuştur. Atatürk kadın hakları konusunda çağının ötesinde çok ileri adımlar atmış ve Türk kadınının bugünkü sosyal statüsüne gelmesinde büyük rol oynamıştır. Seçme seçilme hakkı, kıyafet devrimi kadının gelişiminde ve etki alanında fark yaratacak değişimi başlatmıştır.
 
Kadının toplumların ilerlemesinde etki sahibi olan her faktöre direk ya da dolaylı katkısı olmuştur. 2004 -2011 yılları arasında tarımsal iş yapan kadınların oranı %50,8 -%42,2 aralığında değişmiştir.
 
Cinsiyete göre meslek tercihlerine bakıldığında Dil ve Edebiyat(%64,5), Sosyal Bilimler(%55,8), Sağlık Bilimleri(%537), Matematik ve Fen Bilimleri (%53,3)kadınların istihdam içinde öncelikli tercih ettiği alanlardır. 
 
İstatistikler de açıkça gösteriyor ki bugün gelinen noktada kadın aile içinde düzeni koruyucu çekirdek rolünden çoktan çıkmış toplumsal düzeni sağlamak gibi büyük bir misyona ortak olmuş. 
 
Kayıt dışı istihdam verilerine de bakıldığında çoğunlukla kendi öz kaynaklarını kendi yöntemleriyle oluşturma çabasında olan kadınları göreceğiz. Ücretsiz Aile İşçisi (%35,5) bu grupta da öne çıkmaktadır.
 
Bugün hepimiz ülkemizin hem ekonomik hem de yaşam standartları açısından daha refah bir noktaya gelmesini istiyoruz. Bu isteğimiz sadece kendimiz için değil bizden sonra gelecek nesillerin de yaşamlarını sürdürülebilir kılmak için. Bu noktaya gelebilmek için düşünen her insan kendi yetilerince üretebilmeli, yaptığı işe anlam katabilmeli. Kadınların işgücüne katılma oranı son on yılda %28, 8? e yükselmiştir(TUIK 2011). Bu veriyle beraber işgücüne dahil olmama nedenleri baktığımızda %61 ,2 ile Ev işleriyle meşgul olma başı çekmektedir. 
 
Kadının içinde bulunduğu toplum için üretken olmasıyla beraber aile birlikteliğindeki kritik rolü yani anne kimliği eş kimliği toplumun temek dinamiklerini oluşturmaktadır. Toplumları ayakta tutan en önemli organ olan aileyi. Aile. Çoğumuz için kapıda bizi karşılayan güler yüzlü annemiz demek. Baba kavramının gölgesinde üşüdüğümüzde ana kucağında ısınıvermek demek. Anne sevgisi, aile sevgisiyle yetişmiş sağlıklı bireyler bizim geleceğimiz. Bugünümüz ebeveynlerimizin bizleri var etme çabasından gerçekleşirken. geleceğimiz de bizim bu isteğimize ve buna katkımıza bağlı. 
 
Kadına yönelik şiddete girmek bile istemiyorum konumuz erkeğin kas gücü üstünlüğünü nasıl düşünce ve irade olmadan dışa vurduğu değil. Konumuz kadının gerçek gücünün, duygusal ve dışa vurum gücünün hangi boyutlarda etki sahibi olduğu. Kadına yönelik şiddetle mücadele konusunda hükümetin 2012- 2015 ulusal eylem planını başarılı buluyorum. Bu planda mevzuat düzenlemeleri, zihinsel dönüşüm, kadının güçlendirilmesi, ve koruyucu hizmet sunumu, sağlık hizmetleri sunumu ve koordinasyon olmak üzere 5 temel alanda iyileştirmeler yer alıyor.
 
Bugün Türkiye?nin en önemli telekomünikasyon şirketleri AB ülkeleri platformunda kadının geliştirilmesine dönük başlattıkları ve devam eden faaliyetlerini anlatarak tüm dünyaya liderlik etmektedir.
 
Dün Antalya?da tanıştığım medikal sektöründe yönetici bir bayan bana ?Elimizdeki gücü iyi kullanamıyoruz. İletişim bugün her şey demek. Biz çalıştığımız ülkelerde işler tıkandığında iletişim gücümüzle ve pratik zekamızla sorunları ortadan kaldırıyoruz? dedi. Ona bu yazımda mutlaka yer vereceğimi belirterek yanından ayrıldım. Teknoloji ve sosyal alanda örnek alınacak bir kadın profiliydi.
 
Yıllar önce ABD de 40.000 dokuma işçisinin greve gitmesi devamında 129 işçinin yanarak can vermesi ve sonrasında 8 Mart'ın "Internationaler Frauentag" (International Women's Day - Dünya Kadınlar Günü) ilan edilmesiyle kadının varlık noktasındaki değerlendirmeleri her geçen yıl artarak dünya geneline yayılmıştır.
 
Kadınların çeşitli sebeplerle kayrıldığı değil söz hakkına ve icraate eşit hak sağlandığı bir toplum yapısını istiyoruz. Tüm dünyayı yaşanabilir ve sürdürülebilir kılmak için gönül vermek ve yapıcı gücümüzü ortaya koymak istiyoruz.
 
Tüm kadınların Dünya Kadınlar Günü?nü kutluyorum. Yaşanılası bir toplum ve gelecek için?


 
SenemKılıç

1978 Denizli doğumluyum. Ege Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği eğitimimi tamamladım. Dokuz Eylül Üniversitesi Sayısal Yöntemler Yüksek Lisansı Dokuz Eylül Üniversitesi İşletme Ana bilim dalında "X,Y Kuşağının İstihdam Politikaları" üzerine doktora eğitimi tez aşamasında devam etmekteyim...

Bana Ulaşın