BLOG
Girişimcilikte Sürdürülebilirlik için 5 Temel Basamak
20 Mart

Girişimcilikte Sürdürülebilirlik için 5 Temel Basamak

Yeni bir iş fikrini hayata geçirip şirket kurmak oldukça meşakkatlidir fakat bir o kadar da keyifli bir iş tatmini sağlar. Zorlu yolları geçip işinizi kurduğunuzda bütün o zorlu süreçlerin keyfini artık bir şirket sahibi olarak sürmek hakkınız. Artık sizi kimse tutamaz… Şirketiniz kuruldu, iş fikriniz artık hayatta ve gerisi kolay. Gerçekten öyle mi? Asıl zorlu süreç şimdi başlıyor desek size? Aslında,girişimcilikte sürdürülebilirlik iş fikrinin hayata geçirilmesinden çok daha fazla dikkat edilmesi gereken bir süreç. Dikkatli ve emin adımlarla yapılmayan planlarla yönetilen bir işletme kısa sürede çökmeye ne yazık ki mahkumdur. Bütün bu söylediklerim sizi yıldırmasın çünkü bu süreci en iyi şekilde yönetmenin 5 temel basamağı var.

1 - İşinizi planlayın, planınızı işletin: Bunu sadece işletme planınız olarak algılamayın. Günlük zaman planınızdan bahsediyoruz. Hedefinize kilitlenmeniz ve zamanınızı tam verimle yönetmeniz için planlama olmazsa olmazlarınızdan olmalı. Bunu basit bir yapılacaklar listesi şeklinde düzenleyebilirsiniz. Bunu yaparken öncelik sıralamanızı unutmamanız gerekiyor. Gün içerisinde bitirmeniz gereken işleri tespit edip, önemli olanları ilk sıraya almanız işinizi kolaylaştıracaktır. Peki uzun süreli vizyonunuza ulaşmak için ne yapmanız gerekiyor? Gayet kolay, oluşturduğunuz liste üzerinden yapmak zorunda olduğunuz işlerin bir listesini çıkarmak. Bu size diğer önemsiz işlerden sıyrılmanızı sağlayacaktır.

2 - Olumsuzluklardan uzak durun: Hayalleriniz negatif insanlarla birlikteyken daralır. Dolayısıyla bu durum hedeflerinizden sapmanıza hatta vaz geçmenize neden olur. Bu tip insanlarla olan iletişiminizi en aza indirgeyin. Başka bir ip ucu: Sizi olumsuzluğa düşürecek insanların önerilerini almayın!

3 - Beyninizi güçlendirin: Yeni çağın en güzel avantajını, teknolojiyi kullanın. Artık her bilgi parmaklarınızın ucunda! Şirketiniz için çığır açacak yeni fikirleri bir şeyler araştırırken veya değişik konu başlıklarını keşfederken bulabilirsiniz. Unutmayın piyasada fark yaratmak piyasa sürdürülebilirliği için oldukça önemlidir.

4 - Değişimi benimseyin: Tek sabit olan şey “değişim”dir. Girişimcilik ile ilgili en önemli olgular: esnek olmak ve her duruma uyum sağlamaktır. Bu vizyonlarınızdan veya fikirlerinizden vaz geçmeniz ve bunları değiştirmeniz anlamına gelmiyor. Bulunduğunuz piyasa ve rakipler ve tüm sistem paydaşları değişkenlik göstermekte. Bunlara uyum sağlayıp gerekli önlemlerinizi alın yani proaktif olun. Yenilikçi olmayı da es geçmeyin.

5 - Rehber olarak geçmişinizi kullanın: Geçmişte edindiğiniz her tecrübeyi bir ders olarak kullanın. Onlardan kaçıp pişmanlık yaşamayın. Unutmayın ki yaptığınız her hata, yaşadığınız her kötü tecrübe size bir şeyler öğretmek için vardır. Bunları kullanın stratejilerinizi ve risk yönetiminizi bunları baz alarak kurun. Bu deneyimler hata yapma payınızı önemli ölçüde düşürecektir. 

SenemKılıç

1978 Denizli doğumluyum. Ege Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği eğitimimi tamamladım. Dokuz Eylül Üniversitesi Sayısal Yöntemler Yüksek Lisansı Dokuz Eylül Üniversitesi İşletme Ana bilim dalında "X,Y Kuşağının İstihdam Politikaları" üzerine doktora eğitimi tez aşamasında devam etmekteyim...

Bana Ulaşın